oto zadanie
pole trapezu rownoramiennego jest rowne 32cm2 jego wysokosc jest o 1cm krotsza od jednej i o 7cm krotsza od drugiej podstawy.oblicz obwod tego trapezu
z gory bede wdzieczna za pomoc
jak obliczyc obwód trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
jak obliczyc obwód trapezu
układ równań:
a-krótsza podstawa
b-dłuższa podstawa
c-ramię
h-wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\frac{a+b}{2} \cdot h=32\\
h=a-1=b-7\\
h^2+ (\frac{b-a}{2} )^2=c^2\\
a,b,c,h \in R_{+}
\end{cases}}\)
a-krótsza podstawa
b-dłuższa podstawa
c-ramię
h-wysokość
\(\displaystyle{ \begin{cases}
\frac{a+b}{2} \cdot h=32\\
h=a-1=b-7\\
h^2+ (\frac{b-a}{2} )^2=c^2\\
a,b,c,h \in R_{+}
\end{cases}}\)