W trójkącie ACE poprowadzono...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
danielk32
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 13:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

W trójkącie ACE poprowadzono...

Post autor: danielk32 »

W trójkącie ACE poprowadzono prostą BD równoległą do boku CE Oblicz x, gdy |AB|=x, |BC|=12, |DE|=18, |AD|=x+4-- 3 kwi 2009, o 21:05 --już mam trzeba było to policzyć z tw. Talesa gdzie frac{AB}{AD}= frac{BC}{DE} wychodzi ładna proporcja której wynik to x=8
ODPOWIEDZ