Boki trójkąta ABC...
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 3 kwie 2009, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Boki trójkąta ABC...
Boki trójkąta ABC mają długości 8,12,16 a boki trójkąta DEF podobnego do trójkąta ABC mają długość 16,x,x+8. Oblicz obwód trójkąta DEF.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Boki trójkąta ABC...
widać, że skala podobieństwa wynosi 2
\(\displaystyle{ 8*2=16}\)
stąd:
\(\displaystyle{ \frac{16}{8}= \frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
\(\displaystyle{ 24+8=32}\)
\(\displaystyle{ obw = 16+24+32 = 72}\)
\(\displaystyle{ 8*2=16}\)
stąd:
\(\displaystyle{ \frac{16}{8}= \frac{x}{12}}\)
\(\displaystyle{ x=24}\)
\(\displaystyle{ 24+8=32}\)
\(\displaystyle{ obw = 16+24+32 = 72}\)