Oblicz pole trójkąta równoramiennego...
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 3 kwie 2009, o 13:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Oblicz pole trójkąta równoramiennego...
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o obwodzie 48 cm i podstawie długości 12 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Oblicz pole trójkąta równoramiennego...
Jak obliczysz jaką długość mają ramiona?
Jak obliczysz jaką długość ma jedno ramię?
Wysokość obliczysz z tw. Pitagorasa
Jak obliczysz jaką długość ma jedno ramię?
Wysokość obliczysz z tw. Pitagorasa
-
- Użytkownik
- Posty: 1114
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 157 razy
Oblicz pole trójkąta równoramiennego...
\(\displaystyle{ \frac{48-12}{2}=18 (cm)}\)-długość ramienia trójkąta
h- wysokosć trójkąta opuszczona na podstawę
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} *12) ^{2}+ h^{2} =18 ^{2}}\)
h- wysokosć trójkąta opuszczona na podstawę
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} *12) ^{2}+ h^{2} =18 ^{2}}\)