Elo, mam dwa zadanie z czego jedno zrobiłem i chciałbym dać do sprawdzenia, a drugie nie bardzo mi idzie, dlatego chciałbym prosić o pomoc. No, ale nie będę przedłużał. Oto zadania:
1. Robotnik wykopał rów o głębokości 1,5m i długości 12m, którego przekrój ma kształt trapezu równoramiennego o podstawach a=1m, b=2,5m. Ile jednakowych ciężarówek potrzeba na wywiezienie wykopanej ziemi, jeśli na ciężarówce mieści się 6\(\displaystyle{ m ^{3}}\) ziemi ?
Rozwiązanie: Wpierw liczymy pole trapezu i mi wyszło 2,625. Teraz mnożymy przez 12 i wychodzi 35,5 i na końcu dzielimy to przez 6 i w przybliżeniu wychodzi, że 5, a w sumie 6 ciężarówek. Dobrze ?
2. W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej wyraża się taką samą liczbą jak suma pól obu podstaw. Oblicz objętość tego graniastosłupa, jeśli krawędź podstawy ma długość \(\displaystyle{ 2 \sqrt{3}}\).
Figury geometryczne
- yette
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 30 mar 2009, o 22:51
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nysa/wrocław
- Pomógł: 10 razy
Figury geometryczne
Pierwsze dobrze, tylko że 31,5. Ale to pewnie tylko źle przepisałeś wynik.
2.Wiemy, że
\(\displaystyle{ P _{b} =2P _{p}}\)
czyli stosując wzór na pole trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ P=\frac{a ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \sqrt{3} \cdot h=2 \cdot \frac{ \left( 2 \sqrt{3} \right) ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
Obliczamy h, a potem objętość ze wzoru.
2.Wiemy, że
\(\displaystyle{ P _{b} =2P _{p}}\)
czyli stosując wzór na pole trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ P=\frac{a ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
otrzymujemy
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \sqrt{3} \cdot h=2 \cdot \frac{ \left( 2 \sqrt{3} \right) ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
Obliczamy h, a potem objętość ze wzoru.
Figury geometryczne
Dziękuje. Wszystko ładnie wyszło. W pierwszym rzeczywiście pomyłka, sry. Co do drugiego h wyszło mi równe 1 i potem na końcu objętość wyniosła \(\displaystyle{ 3 \sqrt{3}}\), czyli w porządku. Jeszcze raz thx.