Witam!
Wiem ze nie mozna zamieszczac obrazkow ale nie wiem czy umialbym wytlumaczyc jak to ma wygladac.
Musze zrobic projekt w logomocji taki jak na rysunku to co jest na czarno umiem zrobic parametrem ( a to bok najwiekszego kwadratu) ale nie wiem jak obliczyc jaki promien bedzie mialo kolko ktore jest na czerwono ani jak wejsc w sam srodek tego czerwonego kolka zeby to obliczyc nie trzeba znac sie na logomocji to sie matematycznie oblicza tylko nie mam pomyslu jak.
[/url]
Kwadrat kolko kwadrat kolko
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 kwie 2009, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Kwadrat kolko kwadrat kolko
Rysunki jak najbardziej można umieszczać, cała sprawa toczy się jedynie o to, by wyrażenia matematyczne zapisywać LaTeXem
Zauważ, że odcinek od środka kwadratu do jego wierzchołka ma długość z jednej strony \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2}}{2}}\), a z drugiej \(\displaystyle{ \frac{a}{2} + r + r \sqrt{2}}\).
Zauważ, że odcinek od środka kwadratu do jego wierzchołka ma długość z jednej strony \(\displaystyle{ \frac{a \sqrt{2}}{2}}\), a z drugiej \(\displaystyle{ \frac{a}{2} + r + r \sqrt{2}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 2 kwie 2009, o 22:27
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
Kwadrat kolko kwadrat kolko
myslalem ze jednak nie jestem jelen a tu jednak...
jesli ktos moze to prosze mi napisac troche dokladniej jak
a) znalezc sie w srodku czerwonego kolka
b) jaki zrobic promien kolka w zaleznosci od "a"
Nie wiem czy tak mozna ale jesli ktos mi poda dokladny wzor na dojscie do czerwonego srodka kolka i narysowanie go tam w zaleznosci od :a daje 5zl na paypal ale jakis kod z SMS za 5zl
jesli ktos moze to prosze mi napisac troche dokladniej jak
a) znalezc sie w srodku czerwonego kolka
b) jaki zrobic promien kolka w zaleznosci od "a"
Nie wiem czy tak mozna ale jesli ktos mi poda dokladny wzor na dojscie do czerwonego srodka kolka i narysowanie go tam w zaleznosci od :a daje 5zl na paypal ale jakis kod z SMS za 5zl