Długości przekątnych trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bosman6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Długości przekątnych trapezu

Post autor: bosman6 »

Podstawy trapezu mają długości 10 i 15, a ramiona są równe 6 i 8. Oblicz długości przekątnych tego trapezu.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Długości przekątnych trapezu

Post autor: Atraktor »

proponuję wzór Herona. Możesz też pokombinowąć z tw. Cosinusów i Sinusów
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Długości przekątnych trapezu

Post autor: Sherlock »


najpierw wylicz x korzystając z tw. Pitagorasa ponieważ wysokość trapezu h:
\(\displaystyle{ h^2=6^2-x^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=8^2-(5-x)^2}\)
czyli: \(\displaystyle{ 6^2-x^2=8^2-(5-x)^2}\)
mając x i h z tw. Pitagorasa policzysz przekątne x i y (czerwony i zielony trójkąt prostokątny)
Jarek15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 2 kwie 2009, o 20:51
Płeć: Mężczyzna

Długości przekątnych trapezu

Post autor: Jarek15 »

Sherlock, elo pomozesz z tym zad. ??
Oblicz dlugosc odcinka , którego końcami sa punkty A i B
a) A=(1,4) B=(5,6)
b)A=(-3,2) B=(-7,-1)
c)A=(-5,-9) B=(1,-3)
d)A=(120,200) B=(124,203)
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Długości przekątnych trapezu

Post autor: Sherlock »

zerknij np. tu
ODPOWIEDZ