odcinki i okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kefirek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2006, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

odcinki i okręgi

Post autor: kefirek90 »

na odcinku o długości 16 cm oraz na jego połówkach, jako na średnicach, zakreślono 3 okręgi. wyznacz długość promienia okręgu stycznego do tych trzech odcinków... mnie wyszło 3 i 1/3 ... ale wątpie czy to porawny wynik, więc jak możecie napiszcie jaki powinien być (no chyba że mam dobrze:]) Z gÓrY dZiĘkI

Czego jak czego, ale elementów konstrukcji tutaj nie dostrzegam. Wątek przenoszę - DEXiu
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 545
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

odcinki i okręgi

Post autor: W_Zygmunt »


\(\displaystyle{ \sqrt{(R + r)^{2} - R^{2}} + r\,=\,2\cdot R}\)
\(\displaystyle{ r\,=\,2 \frac{2}{3}}\)
kefirek90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 4 lut 2006, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

odcinki i okręgi

Post autor: kefirek90 »

wielkie dzieki:)
ODPOWIEDZ