Z wierzchołka kąta rozwartego rombu poprowadzono dwie wysokosci. długosc wysokosci jest równa h, a odleglosc miedzy spodkami tych wysokosci jest rowna d. oblicz pole tego rombu.
Robie to po swojemu jakos .. ale strasznie dlugo schodzi i straszne pierwiastki wychodza ... niech ktos podpowie cos
Jct dzieki-- 2 kwietnia 2009, 01:40 --nie wiem gdzie mam błąd bo mam kilo obliczen ale wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{h^4 \sqrt{4h^2-d^2}}{4h^2-d^2}}\)
oblicz pole rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
oblicz pole rombu
a - długość boku
x - odległość od wierzchołka do najbliższego spodka
\(\displaystyle{ x + d = a}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} = (x+d) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{h ^{2} - d ^{2}}{2d}}\)
\(\displaystyle{ P = a \cdot h = (x + d)h = (\frac{h ^{2} - d ^{2}}{2d} + d)h}\)
Doprowadź to do najprostszej postaci.
x - odległość od wierzchołka do najbliższego spodka
\(\displaystyle{ x + d = a}\)
Z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ x ^{2} +h ^{2} = (x+d) ^{2}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{h ^{2} - d ^{2}}{2d}}\)
\(\displaystyle{ P = a \cdot h = (x + d)h = (\frac{h ^{2} - d ^{2}}{2d} + d)h}\)
Doprowadź to do najprostszej postaci.