jak obliczyc pola i obwody tych figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kicia123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 14 sty 2009, o 17:48

jak obliczyc pola i obwody tych figur

Post autor: kicia123 »

bardzo prosze o pomoc w obliczeniu tych pol figur
dolłaczam obrazek
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

jak obliczyc pola i obwody tych figur

Post autor: Chromosom »

1. Wystarczą funkcje trygonometryczne, oznaczmy krótszy bok prostokąta jako a, dłuższy jako b
\(\displaystyle{ \frac{a}{6}=sin30}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{6}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{6}=cos30}\)
\(\displaystyle{ \frac{b}{6}=\frac{\sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ b=3\sqrt{3}}\)
pole figury wynosi więc \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}*3=9\sqrt{3}}\)
2. jeśli jest to kwadrat, długość boku policzysz ze wzoru \(\displaystyle{ a\sqrt{2}=4}\)
3. odejmij długość krótszej podstawy od długości dłuższej podstawy, otrzymasz równanie
\(\displaystyle{ 4+x^2=16}\)
wyznacz z tego długość x
4. zbyt mało danych
jeśli czegoś nie umiesz, pomogę
kicia123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 14 sty 2009, o 17:48

jak obliczyc pola i obwody tych figur

Post autor: kicia123 »

no tak w drugim przykaldzie jak dalej mam dokonczyc

-- 1 kwietnia 2009, 18:55 --

nie juz nie trzeba obliczylam pole w 2 i wyszło mi 8 chyba dobrze-- 1 kwietnia 2009, 19:00 --nie umiem tylko teraz rozwiazac tego 3 przykladu
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

jak obliczyc pola i obwody tych figur

Post autor: Chromosom »

2. Bardzo dobrze
3. wyliczasz średnią arytmetyczną długości podstaw i mnożysz przez wysokość, którą obliczysz z twierdzenia Pitagorasa
ODPOWIEDZ