Oblicz dlugosc odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nihat1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 3 lut 2009, o 22:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 13 razy

Oblicz dlugosc odcinka

Post autor: nihat1 »

Boki trojkata ABC maja dlugosc |AB|=8 |AC|=12 |BC|=10. Na boku AC obrano taki punkt D ze |AD| =\(\displaystyle{ \frac{16}{3}}\). Oblicz |BD|.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Oblicz dlugosc odcinka

Post autor: Atraktor »

popróbuj z tw. Cosinusów i sinusów
ODPOWIEDZ