1. W trapezie prostokątnym o obwodzie 8 krótsza podstawa i wysokość maja równe długości. Rożnica długości podstaw wynosi 2. Oblicz długości podstaw trapezu.
2. Jedna z przekątnych rombu jest o 6 cm dłuższa od drugiej. Pole tego rombu jest równe 56. Oblicz obwód tego rombu.
Pola figur plaskich
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
Pola figur plaskich
1.
podstawa x, jedno ramię x, druga podstawa x+2, drugie ramię tworzy z wysokością trójkąt prostokątny o przyprostokątnych x oraz 2, ramię jest przeciwprostokątną, na rysunku będzie ładnie widać. Ramię to wyliczasz z pitagorasa czyli \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} +2 ^{2} }}\)
następnie wszystko sumujesz, czyli\(\displaystyle{ x+x+x+2+ \sqrt{x ^{2} +2 ^{2} }=8}\) i wyliczasz x
2. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} d _{1} \cdot d _{2}}\) d to przekątne, P- pole
podstawa x, jedno ramię x, druga podstawa x+2, drugie ramię tworzy z wysokością trójkąt prostokątny o przyprostokątnych x oraz 2, ramię jest przeciwprostokątną, na rysunku będzie ładnie widać. Ramię to wyliczasz z pitagorasa czyli \(\displaystyle{ \sqrt{x ^{2} +2 ^{2} }}\)
następnie wszystko sumujesz, czyli\(\displaystyle{ x+x+x+2+ \sqrt{x ^{2} +2 ^{2} }=8}\) i wyliczasz x
2. \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} d _{1} \cdot d _{2}}\) d to przekątne, P- pole