Trojkat rozwartokatny rownoramienny
Trojkat rozwartokatny rownoramienny
W trojkacie ABC o kacie rozwartym przy wierzcholku C dane sa dlugosci boków Ac=5 BC=12. Oblicz dlugosci boku AB, wiedzac ze pole trojkata jest rowne 24.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Trojkat rozwartokatny rownoramienny
\(\displaystyle{ P_{trojkata}=\frac{1}{2} \cdot a \cdot b \cdot sin\alpha}\)
\(\displaystyle{ a=AC}\)
\(\displaystyle{ b=BC}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy wierzchołku C
pozniej z twierdzenia cosinusów .
\(\displaystyle{ a=AC}\)
\(\displaystyle{ b=BC}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt przy wierzchołku C
pozniej z twierdzenia cosinusów .