Zadanie z twierdzenia

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
beata31
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 mar 2009, o 18:44
Płeć: Kobieta

Zadanie z twierdzenia

Post autor: beata31 »

Dłuzsza podstawa trapezu prostokatnego ma dł.12cm,krótsza podstawa stanowi jedna trzecią dłuzszej podstawy. Krótsze ramie jest o 10cm mniejsze od sumy podstaw.Oblicz obwód tego trapezu.
kati_999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 15 paź 2008, o 09:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wrocław
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

Zadanie z twierdzenia

Post autor: kati_999 »

Dłuższa podstawa czyli \(\displaystyle{ a=12}\)

Krótsza podstawa czyli \(\displaystyle{ b=\frac{1}{3} a = \frac{1}{3}12 =4}\)

Krótsze ramię czyli wysokość \(\displaystyle{ h = (a+b) -10 = 6}\)

Pole trapezu \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} (a+b) \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} (12+4) \cdot 6}\)

\(\displaystyle{ P= 48}\)
ODPOWIEDZ