Obliczanie długości boku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
julia13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 24 mar 2009, o 14:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 43 razy

Obliczanie długości boku

Post autor: julia13 »

W Trójkącie ABC poprowadzono trzy proste równoległe do podstawy AB, dzielące bok BC na cztery odcinki równej długosci.Suma długości odcinków tych prostych zawartych w trójkącie ABC jest o 6 dm wieksza od podstawy AB.Oblicz długość boku AB.

W odpowiedzi jest, ze wynik wynosi 3 cm

Po wykonaniu rysunku robiłam cos takiego
x=3x+6
x-3x=6
-2x=6
x=-3
Ale to chyba totalnie zle...bo przeciez wynik ma wyjsc w cm...
Gdzie robie błąd??
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Obliczanie długości boku

Post autor: klaustrofob »

właściwe równanie jest takie: \(\displaystyle{ x+2x+3x=4x+6}\). rzeczywiście, x=3.
x= najkrótszy z odcinków. dalej z tw. talesa.
ODPOWIEDZ