trojakt rownoboczny
-
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 2 mar 2009, o 16:46
- Płeć: Mężczyzna
trojakt rownoboczny
oblicz pole trojakta rownobocznego w ktorym roznica promieni okregu opisanego i wpisanego jest rowna 5cm
- Dolin
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 21 paź 2008, o 19:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 3 razy
trojakt rownoboczny
Wiemy, że w trójkacie równobocznym promień okręgu opisanego na trójkącie jest \(\displaystyle{ [ 2*]}\)
większy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Zatem różnica tych promieni to promień okręgu wpisanego .
a - bok tkątak równobocznego
\(\displaystyle{ [ \frac{a*\sqrt{3} }{6} = 5]}\)
\(\displaystyle{ [ \frac{30}{ \sqrt{3} } = a]}\)
Pole tego trójkata jest więc równe:
\(\displaystyle{ [ \frac{300* \sqrt{3} }{4} = 75* \sqrt{3} ]}\) cm^2
większy od promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt. Zatem różnica tych promieni to promień okręgu wpisanego .
a - bok tkątak równobocznego
\(\displaystyle{ [ \frac{a*\sqrt{3} }{6} = 5]}\)
\(\displaystyle{ [ \frac{30}{ \sqrt{3} } = a]}\)
Pole tego trójkata jest więc równe:
\(\displaystyle{ [ \frac{300* \sqrt{3} }{4} = 75* \sqrt{3} ]}\) cm^2