trapez - pole
-
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
trapez - pole
trapez ktorego podstawy a i b (a>b) podzielono dwoma prostymi rownoleglymi na 3 czesci o rownym polu. wyznacz dlugosci odcinkow poprowadzonych prostych przez brzeg trapezu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
trapez - pole
Tak jak ,,tam":
Przedłużyć ramiona do ich przecięcia.
Pola każdej z trzech części to (P); pole trójkąta to (\(\displaystyle{ P_1}\))
x; y - szukane
Zachodzi :
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{y} \right )^2=\frac{3P+P_1}{2P+P_1}}\)
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{x} \right )^2=\frac{3P+P_1}{P+P_1}}\)
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{b} \right )^2=\frac{3P+P_1}{P_1}}\)
Przedłużyć ramiona do ich przecięcia.
Pola każdej z trzech części to (P); pole trójkąta to (\(\displaystyle{ P_1}\))
x; y - szukane
Zachodzi :
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{y} \right )^2=\frac{3P+P_1}{2P+P_1}}\)
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{x} \right )^2=\frac{3P+P_1}{P+P_1}}\)
\(\displaystyle{ \left ( \frac{a}{b} \right )^2=\frac{3P+P_1}{P_1}}\)