Planimetria - wysokość trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Planimetria - wysokość trójkąta

Post autor: kaktus5500 »

wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma dł. 3 i dzieli przeciwprostokątną ma dwa odcinki, z których jeden ma dł. 1. przeciwprostokątną tego trójkąta ma dł.?

zrobiłam rysunek i policzyłam ten mały trójkąt z Pitagorasa i wyszło c ^{2}=10 i nie wiem co dalej

\(\displaystyle{ a ^{2}+b ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ 3 ^{2}+1 ^{2}=c ^{2}}\)
\(\displaystyle{ c ^{2}=9+1}\)
\(\displaystyle{ c ^{2} = 10}\)
\(\displaystyle{ c= \sqrt{10}}\)
tak albo ja liczyć nie umiem
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Planimetria - wysokość trójkąta

Post autor: rozkminiacz »

tak dobrze liczysz ale to nie koniec zadania
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

Planimetria - wysokość trójkąta

Post autor: kaktus5500 »

no wiem ze nie koniec ale nie umiem dalej
Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Planimetria - wysokość trójkąta

Post autor: rozkminiacz »

hm tez nie mam pomyslu na to;/
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Planimetria - wysokość trójkąta

Post autor: Sherlock »


Trójkąty prostokątne ABC i DAC są podobne zatem:
\(\displaystyle{ \frac{|CD|}{|AC|}= \frac{|AC|}{|BC|}}\)
ODPOWIEDZ