Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=3x ^{2}-6x+4}\) nie przyjmuje wartości:
A)\(\displaystyle{ 0,5}\)
B)\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
C) \(\displaystyle{ 3,5}\)
D) \(\displaystyle{ 100}\)
i w odpowiedziach mam A ale nie wiem dlaczego
Funkcja kwadratowa
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zach-pom
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 21:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Świdnica
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 62 razy
Funkcja kwadratowa
Hmm... Zrób sobie z tego cztery równania
\(\displaystyle{ 3x^2-6x+4=0,5 \\
3x^2-6x+4=\sqrt{2} \\
3x^2-6x+4=3,5 \\
3x^2-6x+4=100}\)
Uporządkuje, policz i zauważysz, że dla równania z punktu A delta jest mniejsza od zera, czyli rozwiązań nie ma.
\(\displaystyle{ 3x^2-6x+4=0,5 \\
3x^2-6x+4=\sqrt{2} \\
3x^2-6x+4=3,5 \\
3x^2-6x+4=100}\)
Uporządkuje, policz i zauważysz, że dla równania z punktu A delta jest mniejsza od zera, czyli rozwiązań nie ma.