Oblicz stosunek długości odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 96 razy
Oblicz stosunek długości odcinka
Trapez ABCD opisano na okręgu. Oblicz stosunek długości odcinka łączącego środki ramion tego trapezu do obwodu trapezu. Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie, bo nie mam pojęcia jak je zrobić.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Oblicz stosunek długości odcinka
x-odcinek lączący środki ramion
a,b - podstawy trapzeu
c,d - ramiona
\(\displaystyle{ x= \frac{a+b}{2}}\)
Jeśli trapez jest opisany na okręgu, to:
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Więc \(\displaystyle{ obw = a+b+a+b = 2(a+b)}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{\frac{a+b}{2}}{2(a+b)}= \frac{a+b}{2}* 2(a+b) = \frac{1}{4}}\)
a,b - podstawy trapzeu
c,d - ramiona
\(\displaystyle{ x= \frac{a+b}{2}}\)
Jeśli trapez jest opisany na okręgu, to:
\(\displaystyle{ a+b=c+d}\)
Więc \(\displaystyle{ obw = a+b+a+b = 2(a+b)}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{\frac{a+b}{2}}{2(a+b)}= \frac{a+b}{2}* 2(a+b) = \frac{1}{4}}\)