Koło wpisane w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
gosia1516
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 5 lis 2006, o 13:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Koło wpisane w okrąg

Post autor: gosia1516 »

W wycinek kola o promieniu R i kacie srodkowym o mierze alfa wpisano okrag
a) wyznacz dlugosc r tego okregu
b) wyznacz alfa dla ktorego r=1/3R
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Koło wpisane w okrąg

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ \frac{R}{R - r} = sin(\frac{\alpha}{2})}\)
ODPOWIEDZ