tw Talesa równoleglobok
tw Talesa równoleglobok
Z trójkąta ABC, w którym |BC| = |AC| = 10 cm, |AB| = 12 cm, wycinamy równoległobok, którego jeden bok jest zawarty w boku Ab trójkąta, drugi zaś w jednym z pozostałych jego boków tak, aby miał on największe pole. Jakiej długości boki ma taki równoległobok i ile wynosi jego pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
tw Talesa równoleglobok
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{6}{10}}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{\frac{12-x}{2}}{\frac{6}{10}}}\)
\(\displaystyle{ y = 10 - \frac{5}{6}x}\)
\(\displaystyle{ P(x,y) = xy*sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ P(x) = x(10 - \frac{5}{6}x) * \frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(x) = 8x - \frac{4}{6}x^{2}}\)
Parabola , skierowana w dół , o wierzchołki w punkcie (6,24)
Optymalne wymiaru równoległoboku to : 6, 5.
@edit z Talesa :
\(\displaystyle{ \frac{x}{12} = \frac{y}{10}}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{6}{5} y}\)
\(\displaystyle{ P(x,y) = (12-x)y*sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ P(y) = (12-\frac{6}{5}y)y * \frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(y) = 12y - \frac{6}{5}y^{2} * \frac{8}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(y) = 9.6y - \frac{4.8}{5}y^{2}}\)
Parabola , skierowana w dół , o wierzchołki w punkcie (5,24)
Optymalne wymiaru równoległoboku to : 6, 5.
tw Talesa równoleglobok
Prosiłbym jeszcze o pomoc w tym zadaniu :
W równoległoboku o przekątnych 22cm i 18cm wpisano romb tak ze jego boki są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.
odp :a=9,9cm
Też najlepiej z tw.Talesa
W równoległoboku o przekątnych 22cm i 18cm wpisano romb tak ze jego boki są równoległe do przekątnych równoległoboku. Oblicz długość boku rombu.
odp :a=9,9cm
Też najlepiej z tw.Talesa
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
tw Talesa równoleglobok
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{\frac{AB}{2}}{BC} = \frac{6}{10}}\) // połowa podstawy do ramienia
Z jedynki trygonometrycznej :
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha + sin^{2} \alpha = 1 \Leftrightarrow sin \alpha = \sqrt{(1 - cos^{2} \alpha)}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{(1 - cos^{2} \alpha) } = \frac{8}{10}}\)
Z jedynki trygonometrycznej :
\(\displaystyle{ cos^{2} \alpha + sin^{2} \alpha = 1 \Leftrightarrow sin \alpha = \sqrt{(1 - cos^{2} \alpha)}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \sqrt{(1 - cos^{2} \alpha) } = \frac{8}{10}}\)