stosunek dlugosci bokow pewnego prostokata wynosi 2;3 oblicz pole tego prostokata wiedzac ze jego obwod wynosi 40cm
oraz
oblicz pole prostokata o obwodzie 22 ktorego [rzekatna ma dlugosc \(\displaystyle{ sqrt{65}}\)
zadanie o postokacie
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 21:21
- Płeć: Kobieta
- Pomógł: 1 raz
zadanie o postokacie
pierwsze: \(\displaystyle{ a+b=40}\)
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\)
wstawisz do pierwszego równania i wyliczasz b
a drugie już było: 117033.htm
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{2}{3}b}\)
wstawisz do pierwszego równania i wyliczasz b
a drugie już było: 117033.htm
zadanie o postokacie
móglbys dalej dokonczyc te pierwsze zadani bo dalej nie umiem wyliczy no tak podstawic jednak nie wychodzi mi wynik taki jaki mam w odpowiedziach