Zbadać kiedy pole będzie najmniejsze

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Zbadać kiedy pole będzie najmniejsze

Post autor: lortp »

Obwód trójkąta ABC równobocznego jest równy 12cm. Punkty M, N, P należą odpowiednio do boków AB, BC, AC tego trójkąta, przy czym |AM|=|BN|=|CP|=x. Zbadaj dla jakiej wartości x pole trójkąta MNP będzie najmniejsze? Znajdź wartość tego pola. Pomoże ktoś?
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Zbadać kiedy pole będzie najmniejsze

Post autor: arecek »

Potęga googla :
ODPOWIEDZ