Największe pole trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lortp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 sty 2009, o 22:41
Podziękował: 48 razy

Największe pole trójkąta

Post autor: lortp »

Suma długości dwóch boków trójkąta jest równa 12 cm, a kąt między tymi bokami ma miarę \(\displaystyle{ 30^{o}}\). Oblicz jakie powinny być długości boków tego trójkąta aby jego pole było największe. Mógłby ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Największe pole trójkąta

Post autor: klaustrofob »

pole wynosi \(\displaystyle{ 0,5\cdot x(12-x)\sin 30^{\circ}}\) i jest największe, gdy x(12-x) jest największe. ale iloczyn dwóch liczb o stałej sumie jest największy wtw. są one równe. czyli x = 6. albo: znajdź naj. wartość trójmianu x(12-x). jest ona przyjmowana dla x=x_w, które leży w połowie między m-cami zerowymi, czyli znów x=6.
ODPOWIEDZ