Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: MakCis »

W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AB| = 36 i |AC| = |BC| = 30, punkt D jest środkiem ramienia BC.. Oblicz długość odcinka AD. Wynik podaj z zaokrągleniem do dwóch miejsc po przecinku.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: klaustrofob »

MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: MakCis »

Chyba nie mialem tego wzoru na lekcji, da się w inny sposób rozwiązać?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: klaustrofob »

z C opuszczamy wysokość CE na AB. łatwo zauważyć, że ma ona 24 (z własności trójkąta 3,4,5). zatem wysokość DF trójkąta ABD opuszczona z D na AB ma 12. co więcej, dzieli ona EB na połowy - czyli AE ma 18+9=27. teraz wystarczy pitagoras do AFD.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: kolanko »

AU
AU
pakaoyxfc0g0fnup8ya.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 88 razy
wysokosc z pitagorasa.

jak na rysunku wszystko to są środkowe, srodkowe przecinaja sie w stosunku 1:2 zatem
\(\displaystyle{ \frac{|EF|}{|FC|}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ obliczasz \(\displaystyle{ |EF|}\) , pozniej z pitagorasa obliczasz \(\displaystyle{ |FA|}\)
Nastepnie \(\displaystyle{ \frac{|DF|}{|FA|}=\frac{1}{2}}\)

zaokrąglij, i git,}\)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: MakCis »

dzieli ona EB na połowy
A da się to jakoś udowodnić, dowieść?
czyli AE ma 18+9=27
A nie przypadkiem 18? Przecież AE to połowa długości podstawy (wcześniej opuszczaliśmy na ten punkt wysokość) ?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Trójkąt równoramienny i długość jego odcinka.

Post autor: klaustrofob »

kolanko podał własne rozwiązanie, jego rysunek nie pasuje do mojego rozwiązania, jedynie punkt E jest tam, gdzie u mnie. to, że DF dzieli EB na połowy wynika z tw. Talesa - DF||EC, BD:BC=1:2, więc BF:BE=1:2.
ODPOWIEDZ