suma tangensow
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupsk
- Podziękował: 6 razy
suma tangensow
Oblicz sume tangensow katow ostrych trojkoata prostokatnego wiedzac, ze stosunek pola tego trojkata do pola kwadratu, ktorego bokiem jest przeciwprostokatna wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
suma tangensow
\(\displaystyle{ tg(\alpha) + tg(\frac{\pi}{2} - \alpha) = tg(\alpha) + ctg(\alpha) = \frac{b}{a} + \frac{a}{b} =- ... = \frac{c^{2}}{a \, b}}\);
z pól: \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}a \, b}{c^{2}} = \frac{1}{6}}\)
z pól: \(\displaystyle{ \frac{\frac{1}{2}a \, b}{c^{2}} = \frac{1}{6}}\)