okrag i trapez

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dzieciol1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2009, o 19:17
Płeć: Mężczyzna

okrag i trapez

Post autor: dzieciol1991 »

Trzeba mi pilnie rozwiązanie zadania jeśli kros potrafi to zrobić proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Na okręgu o promieniu długości 2 cm opisano trapez równoramienny. Punkt styczności dzieli ramię trapezu w stosunku 1:2. Oblicz pole trapezu i długość promienia okręgu opisanego na tym trapezie.

Jeśli pomoże to rozwiązanie to:
P=12\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
R= \(\displaystyle{ \frac{3 \sqrt{17} }{4}}\)
ODPOWIEDZ