Oblicz długość przekątnej kwadratu o boku długości:

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kasia1514
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 mar 2009, o 18:31
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz

Oblicz długość przekątnej kwadratu o boku długości:

Post autor: kasia1514 »

a)1 b) 2 c)5 d) pierwiastej z 2
i prosze wytłumaczcie jak to sie robi
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Oblicz długość przekątnej kwadratu o boku długości:

Post autor: Natasha »

wzór na przekątną kwaratu to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)

a). \(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ d}\)- przekątna

\(\displaystyle{ d=1* \sqrt{2}= \sqrt{2}}\)

d). \(\displaystyle{ a= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{2}* \sqrt{2} =2}\)

......
albo z twierdzenia Pitagorasa
ODPOWIEDZ