Witam , mam problem z tym zadaniem :
Dany jest trapez o podstawach a,b, a>b. Wyznacz długość odcinka łączącego środki przekątnych tego trapezu.
Nie mam pomysłu na to zadanie
dlugosc odcinka?
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
dlugosc odcinka?
Zrobimy zadanie za pomocą wektorów.
Niech
a = |AB|
b = |CD|
M - środek przekątnej |AC|
N - środek przekątnej |BD|
\(\displaystyle{ \vec{|MN|} = \vec{|MA|}+\vec{|AB|}+\vec{|BN|}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|} = \vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
Dodajemy te równości stronami.
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|} = \vec{|MA|}+\vec{|AB|}+\vec{|BN|}+\vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
Wiemy, że
\(\displaystyle{ \vec{|MA|} = -\vec{|MC|}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \vec{|BN|} = - \vec{|DN|}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|}=-\vec{|MC|}+\vec{|AB|}- \vec{|DN|}+\vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|}=\vec{|AB|}-\vec{|DC|}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|}= \frac{\vec{|AB|}-\vec{|DC|}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|}= \frac{a-b}{2}}\)
Niech
a = |AB|
b = |CD|
M - środek przekątnej |AC|
N - środek przekątnej |BD|
\(\displaystyle{ \vec{|MN|} = \vec{|MA|}+\vec{|AB|}+\vec{|BN|}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|} = \vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
Dodajemy te równości stronami.
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|} = \vec{|MA|}+\vec{|AB|}+\vec{|BN|}+\vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
Wiemy, że
\(\displaystyle{ \vec{|MA|} = -\vec{|MC|}}\)
oraz
\(\displaystyle{ \vec{|BN|} = - \vec{|DN|}}\)
zatem:
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|}=-\vec{|MC|}+\vec{|AB|}- \vec{|DN|}+\vec{|MC|}-\vec{|DC|}+\vec{|DN|}}\)
\(\displaystyle{ 2\vec{|MN|}=\vec{|AB|}-\vec{|DC|}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|}= \frac{\vec{|AB|}-\vec{|DC|}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \vec{|MN|}= \frac{a-b}{2}}\)