figury wpisane i opisane na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

figury wpisane i opisane na okręgu

Post autor: Susanna »

Zad 1
Ramię trójkąta równoramiennego ma 5 cm długości, kąt między ramionami ma 120 stopni,
znajdź długośc średnicy okręgu opisanego na tym trójkącie.

Zad2
Na trójkącie równoramiennym ABC, |AC|=|BC|, opisano okrąg o środku w punkcie O, oblicz
miary kątów trójkąta ABC, wiedząc, że |kąt AOB|=72 stopnie

Zad 3
W trójkącie równoramiennym ABC mamy dane |AC|=|BC|=16 cm oraz |AB|=12 cm. W trójkąt ten
wpisano okrąg. Oblicz długości odcinków, na jakkie punkt styczności podzielił odcinek
AC.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23493
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3263 razy

figury wpisane i opisane na okręgu

Post autor: piasek101 »

1. Tw sinusów.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

figury wpisane i opisane na okręgu

Post autor: Susanna »

a 3? Bo 2 już mam ;/
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

figury wpisane i opisane na okręgu

Post autor: Chromosom »

3. Narysuj trójkąt, okrąg w niego wpisany i trzy promienie prostopadłe do podstaw. Wyznacz miarę kąta przy podstawie z twierdzenia sinusów. Co możesz powiedzieć o trzech deltoidach, na które podzielony został trójkąt?
ODPOWIEDZ