Wyznaczenie przeciecia sie ramion trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
roXXo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 5 lut 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wyznaczenie przeciecia sie ramion trapezu

Post autor: roXXo »

Wysokosc trapezu rownoramiennego o podstawach \(\displaystyle{ a,b}\) i \(\displaystyle{ a>b}\) podzielono w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\) liczac od dluzszej podstawy i przez punkt podzialu poprowadzono prosta rownolegla do obu podstaw. Wyznacz dlugosc odcinka ktorego koncami sa punkty przeciecia narysowanej prostej z ramionami trapezu. (bylbym wdzieczny o rysunek :/)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczenie przeciecia sie ramion trapezu

Post autor: piasek101 »

AU
AU
929e7f768db14e74.gif (1.73 KiB) Przejrzano 46 razy
Z Talesa :

\(\displaystyle{ \frac{0,5(a-b)}{z}=\frac{3x}{2x}}\) wyznaczyć z tego (z)

Szukane : b + 2z.
roXXo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 5 lut 2009, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wyznaczenie przeciecia sie ramion trapezu

Post autor: roXXo »

Moge wiedziec skad wiadomo ze tam jest x oraz 2x ? I skad te \(\displaystyle{ \frac{0,5(a-b)}{z}}\)? Bede wdzieczny jak mi ktos wytlumaczy bo nie zabardzo zalapalem jak to jest zrobione
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznaczenie przeciecia sie ramion trapezu

Post autor: piasek101 »

roXXo pisze:Moge wiedziec skad wiadomo ze tam jest x oraz 2x ?
przecież roXXo pisze:Wysokosc trapezu rownoramiennego ...podzielono w stosunku \(\displaystyle{ 1:2}\) liczac od dluzszej podstawy...
roXXo pisze:I skad te \(\displaystyle{ \frac{0,5(a-b)}{z}}\)
przecież piasek101 pisze:Z Talesa ...
ODPOWIEDZ