Oblicz pole prostokąta w którym....

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

Witam mógłby ktoś pomóc w rozwiazaniu zadania:

Oblicz pole prostokata w ktorym jeden z bokow jest trzy razy dluzszy od drugiego a jego obwod wynosi 24.

Z gory dzieki;)
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

długości boków:
\(\displaystyle{ a=3b}\) , \(\displaystyle{ b}\)
podstaw \(\displaystyle{ 3b}\) do wzoru na obwód zamiast \(\displaystyle{ a}\) i oblicz z tego \(\displaystyle{ b}\)
potem oblicz \(\displaystyle{ a}\) wiedząc, że\(\displaystyle{ a = 3b}\)
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

Mam podobne zadanie z tym ze bok jest 2 razy dluzszy a obowod wynosi 18 i obliczenia sa takie:



Obw= 2x+2x+x+x
18=2x+2x+x+x
18=6x /:6
x=3

P= a*b
P=6*3
P= 18


Wiec jak takim sposobem zrobic to zadanie wyzej?;p
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

\(\displaystyle{ L = 3x+3x+x+x}\)
\(\displaystyle{ 24=8x}\)
\(\displaystyle{ x=3}\)

\(\displaystyle{ P = 3 \cdot 9=27}\)
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

No tak tylko ze wyszlo Ci 27, a w zadaniu jest pole=24
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

w zadaniu jest podany obwód, a pole trzeba policzyć???
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

No tak Oblicz pole prostokata w ktorym jeden z bokow jest trzy razy dluzszy od drugiego a jego obwod wynosi 24.

Czyli mam rozumiec, ze to co napisales/as jest dobrze?:P
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

jeśli nie jesteś pewien napisz jeszcze raz na forum , ale moim zdaniem tak jest dobrze
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

Dzieki;)

A jeszcze takie zadanko:

Oblicz pole:
Trojkata rownobocznego bok=10cm :>
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

pole trójkąta równobocznego:
\(\displaystyle{ P = \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
tylko podstaw za \(\displaystyle{ a=10}\)
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

To ze jest taki wzro to wiem:P
tylko ze jakos mi to nie wychodzi :/
Zdecydowanie matma nie jest moja najlepsza strona ;s
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

\(\displaystyle{ P = \frac{10^{2} \sqrt{3}}{4} = \frac{100 \sqrt{3}}{4} = 25 \sqrt{3}}\)
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

Dzieki:)
A gdyby bylby to trojkat rownoramienny o ramieniu=6 ,a podtsawa=10?:P
kakaona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 6 mar 2009, o 19:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 33 razy

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: kakaona »

to musisz z tw Pitagorasa obliczyć wysokość
\(\displaystyle{ h= \sqrt{6^{2} - 5^{2}} = \sqrt{11}}\)
wysokość dzieli podstawę na pół
Mucz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 mar 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole prostokąta w którym....

Post autor: Mucz »

Aha ok dzieki;)

-- 25 mar 2009, o 19:20 --

A pole kwadratu ktory ma przekatna=16 to wyjdzie 64pierwiastki z 3?:P-- 25 mar 2009, o 19:24 --??
ODPOWIEDZ