Witam, mam problem z rozwiązaniem 2 zadań . Mam nadzieję, ze ktoś bd miał pomysł na jego rozwiązanie i mi pomorze. Z góry wilkie dzięki :-D
1.W trapezie ABCD postawy mają: left|AB
ight| =13cm i left|CD
ight| =12 cm,a ramię AD ma 6 cm. O ile centymetrów należałoby przedłużyc ramię AD, aby przecieło się z przedłużeniem ramienia BC
2. Wyakż, ze docinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku trójkąta i równy połowie tego boku.
Geometria, figury płaskie
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Geometria, figury płaskie
2.
kąty a i b w tym mniejszym trójkącie wynikają z podobienstwa malego do duzego, kąt przy wierzchołku jest taki sam a boki są proporcjonalnie mniejsze. dokladnie 2 razy. zatem ten trzeci bok tez bedzie 2 razy mniejszy. tam gdzie narysowalem tą prosta. kąty przy tej prostej i przy podstawie są takie same. zatem z tych kątow wynika ze proste są równoległe. (kąty naprzemianległe)
pozdrawiam
kąty a i b w tym mniejszym trójkącie wynikają z podobienstwa malego do duzego, kąt przy wierzchołku jest taki sam a boki są proporcjonalnie mniejsze. dokladnie 2 razy. zatem ten trzeci bok tez bedzie 2 razy mniejszy. tam gdzie narysowalem tą prosta. kąty przy tej prostej i przy podstawie są takie same. zatem z tych kątow wynika ze proste są równoległe. (kąty naprzemianległe)
pozdrawiam
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
Geometria, figury płaskie
Jeszcze 1 na szybko :
oznaczenia dla pewnosci :
\(\displaystyle{ AB=13}\)
\(\displaystyle{ AD=6}\)
\(\displaystyle{ CD=12}\)
\(\displaystyle{ EF=h}\)
\(\displaystyle{ FG=H}\)
\(\displaystyle{ DG=k}\)
chyba tyle
no i teraz z podonienstwa ...
\(\displaystyle{ \frac{H}{12}=\frac{H+h}{13}}\)
z tego wychodzi nam ze :
\(\displaystyle{ H=12h}\)
teraz dalej z podobiestwa :
\(\displaystyle{ \frac{k}{12h}=\frac{k+6}{13h}}\)
wychodzi k=72.
oznaczenia dla pewnosci :
\(\displaystyle{ AB=13}\)
\(\displaystyle{ AD=6}\)
\(\displaystyle{ CD=12}\)
\(\displaystyle{ EF=h}\)
\(\displaystyle{ FG=H}\)
\(\displaystyle{ DG=k}\)
chyba tyle
no i teraz z podonienstwa ...
\(\displaystyle{ \frac{H}{12}=\frac{H+h}{13}}\)
z tego wychodzi nam ze :
\(\displaystyle{ H=12h}\)
teraz dalej z podobiestwa :
\(\displaystyle{ \frac{k}{12h}=\frac{k+6}{13h}}\)
wychodzi k=72.