Ania chce uszyć kloszową spódnicę - tzn. z pełnego koła. Wykroiła w tym celu kwadratowy kawałek materiału o boku 160cm. Następnie złożyła go dwa razy na pół tak, że powstał kwadrat o boku 80cm. Ania powinna teraz wyciąć okrągły otwór na pas i wyrównać spódnicę tak, aby jej brzeg był okręgiem.
a) wykonaj odpowiedni rysunek, który przedstawiać będzie złożony materiał oraz szablon spódnicy.
b) Ania ma w pasie 78cm. O jakim promieniu ćwierć okrąg musi ona wyciąć ze złożonego materiału, aby otwór w spódnicy odpowiadał jej wymiarom?
c) jaką długość będzie miała spódnica?
d) ile tasiemki należy kupić, aby obszyć brzeg spódnicy?
Proszę o w miare szybko odpowiedź ... Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuje
Okręgi, otwór w spódnicy, tasiemka.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 mar 2009, o 15:18
- Płeć: Mężczyzna
Okręgi, otwór w spódnicy, tasiemka.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 15:51 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
Okręgi, otwór w spódnicy, tasiemka.
Rysunek sam musisz wykonac.
b)
\(\displaystyle{ 2\Pi*r=78}\)
\(\displaystyle{ \Pi*r=39}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{39}{3,14}}\)
\(\displaystyle{ r=12,42}\)
c)
80-12,42=67,58
d)
l=2Pi*r
l=2Pi*80
l=160*3,14
l=502,4
b)
\(\displaystyle{ 2\Pi*r=78}\)
\(\displaystyle{ \Pi*r=39}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{39}{3,14}}\)
\(\displaystyle{ r=12,42}\)
c)
80-12,42=67,58
d)
l=2Pi*r
l=2Pi*80
l=160*3,14
l=502,4