Oblicz pole i obwód prostokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
3sta45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2009, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: 3sta45 »

Oblicz pole i obwód prostokąta, którego jeden z boków ma 4 cm. a kąt ostry między przekątną a tym bokiem równa się 30*
To mój przykład:
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: Natasha »

Dobrze jest
3sta45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2009, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: 3sta45 »

Jak to jest, nie tak, coś jest źle policzone tylko nie wiem gdzie bo z obliczeń wyszedł mi kwadrat o dwóch bokach=8 i dwóch innych=8
a kąty przy przekątnej mają 30 i 60 stopni, musiały by mieć po 45 stopni ?
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 13:35 przez 3sta45, łącznie zmieniany 1 raz.
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 556
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: 111sadysta »

przecież to trójkąt
Ostatnio zmieniony 25 mar 2009, o 13:35 przez 111sadysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: Natasha »

Aha, już wiem. Po co zamieniasz jakim cudem \(\displaystyle{ \sqrt{192} to \sqrt{64}}\) - tu masz błąd, mozesz zostawić w postaci \(\displaystyle{ \frac{8 \sqrt{3} }{3}+8}\)
3sta45
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 25 mar 2009, o 10:49
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Oblicz pole i obwód prostokąta

Post autor: 3sta45 »

111sadysta- nie narysowałem ale chodzi o prostokąt tylko trójkąta łatwiej to obliczyć.

To miało być skrócenie ułamka (pierwiastek ze 192)/3 = (pierwiastek z 64)/1
czy źle ?-- 25 mar 2009, o 13:50 --albo zostawię tak jak piszesz, dziękuje.
ODPOWIEDZ