Czworokąt opisany na kole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
ano0la
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 mar 2009, o 20:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 2 razy

Czworokąt opisany na kole

Post autor: ano0la »

Oblicz obwód czworokąta opisanego na kole, jeżeli pierwszy bok jest o 40% krótszy od następnego, który jest o 15cm krótszy od trzeciego i jednocześnie stanowi 2/5 różnicy długości czwartego i pierwszego boku.

Z góry dziękuję.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

Czworokąt opisany na kole

Post autor: panisiara »

kolejne boki mogą być nazwane w,x,y,z
w ma być o 40% krótszy od x, czyli ma stanowić 0,6x
y ma być o 15 dłuższe od x, czyli y= 15 +x
o czwartym boku z wiemy, tylko tyle, ze bok drugi ma długość: \(\displaystyle{ x= \frac{2}{5}(z-w)= \frac{2}{5}( z- \frac{3}{5}x )}\)Co po rozwiązaniu daje\(\displaystyle{ z= \frac{31}{10}x}\)
Teraz korzystasz, z zależności, która mówi o tym, jaki warunek spełnia czworokąt, żeby dało się w niego wpisać okrąg- czyli w+y= z+x
Masz wszystkie boki uzależnione od x, więc masz równanie z jedną niewiadomą, które powinnaś bez problemu rozwiązać
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ