Problem->trapez równoramienny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
maniek281
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna

Problem->trapez równoramienny

Post autor: maniek281 »

Witam mam takie oto zadanko na literach mam je i mam je rozwiązać : na okręgu o promieniu "r" opisano trapez równoramienny, którego ramię ma długość "k", oblicz pole tego trapezu :( może ktoś mi pomóc a najlepiej teraz bo muszę zrobić to na jutro na matmę :cry: ... proszę pisać na forum lub na gg 7816036
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Problem->trapez równoramienny

Post autor: LastSeeds »

\(\displaystyle{ h=2r,a+b=2k}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} 2k \cdot 2r}\)
maniek281
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna

Problem->trapez równoramienny

Post autor: maniek281 »

a możesz mi opisać ta własność trapezu ,bo moja nauczycielka jest dosyć wścibska i będzie się mnie pytała skąd to mam P
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Problem->trapez równoramienny

Post autor: LastSeeds »

no jak sobie narysujesz trapez wpisany w okrag to znaczy ze promien musi byc styczny do podstaw, wiec jesli jest styczny do dolnej i do gornej to znaczy ze srodek tego orkegu lezy dokladnie w polowie wysokosci trapezu wiec stad mamy ze wysokosc to po prostu 2 promienie

druga wlasnosc a+b=2k to z twierdzenia o trapezie wpisanym w okrag
maniek281
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 24 mar 2009, o 17:32
Płeć: Mężczyzna

Problem->trapez równoramienny

Post autor: maniek281 »

Dzięki wielkie
ODPOWIEDZ