Czworokąt-długość przekątnej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lol2859
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 mar 2009, o 16:11
Płeć: Kobieta

Czworokąt-długość przekątnej

Post autor: lol2859 »

Potrzebuję pomocy!!
W pewnym czworokącie ABCD boki mają długość |AB|=9 cm, |BC|=11 cm, |CD|=15cm, |AD|=8cm. Czy przekątna AC może mieć długość 21 cm ??

Bardzo proszę o czyjąś pomoc, lub wskazówkę :*Pilne !!:*:)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, o 16:44 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Czworokąt-długość przekątnej

Post autor: wbb »

W każdym trójkącie suma długości dowolnych dwóch boków musi być większa niż długość trzeciego boku.
\(\displaystyle{ |AB|+|BC|=9+11=20<21=|AC|}\), więc długość przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) nie może wynosić \(\displaystyle{ 21cm}\).
lol2859
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 24 mar 2009, o 16:11
Płeć: Kobieta

Czworokąt-długość przekątnej

Post autor: lol2859 »

wbb pisze:W każdym trójkącie suma długości dowolnych dwóch boków musi być większa niż długość trzeciego boku.
\(\displaystyle{ |AB|+|BC|=9+11=20<21=|AC|}\), więc długość przekątnej \(\displaystyle{ AC}\) nie może wynosić \(\displaystyle{ 21cm}\).
Wielkie dzięki :*:*:)
ODPOWIEDZ