podobienstwo figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

Czesc. Potrrzebuje pomocy z jednym zadaniem. Nie znam dokladnie jego tresci tylko mniej wiecej mam dane. Oto one:

Mamy basen o dlugosci 50m. Jeden koniec ma dlugosc 1,5m natomiast drugi 3m. I trzeba obliczyc jaka jest glebokosc na 25m.
Z tego co wiem nalezy skorzystac z podobienstwa figur

Z gory dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

podobienstwo figur

Post autor: kolanko »

Nie mam zielonego pojecia jak zrozumiec to zadanie. basen jest w ksztalcie trapezu ?
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

nic na ten temat nie jest powiedziane.. ale mozliwe.. chociaz nie wiem czy nie w ksztalcie prostokatna
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

podobienstwo figur

Post autor: maise »

Oczywiście, że trapez.


Myślę, że należałoby ten basen przedłużyć, by utworzył trójkąt.
Z podobieństwa trójkątów oblicz odcinek x, a potem y. Wiesz jak?
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

yyy.. nie za bardzo..
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

podobienstwo figur

Post autor: maise »

Zauważ pewne zależności:
\(\displaystyle{ \frac{x+50}{3,5} = \frac{x}{1,5} = \frac{x+25}{y}}\)
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

a skad wzięlas to x+25 ?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

podobienstwo figur

Post autor: kolanko »

załatw normalną treść zadania. jak niby obliczyc głębokosc basenu mając jego boki ? o.O

czasem nie jest tak ze na poczatku basenu jest głębokosc 1,5 m i tak coraz głębiej az do 3 metrów ?inny pomysl juz mi do glowy nie przyszedl :
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

no tak wlasnie jest ...
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

podobienstwo figur

Post autor: maise »

x+25, bo masz obliczyć głębokość w połowie basenu
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

wrrr. chce napisacc taa proporcje ale nie wiemm jak..-- 24 mar 2009, o 16:31 --\(\displaystyle{ \frac{x}{1,5}}\) = \(\displaystyle{ \frac{50}{3,5}}\)

moze byc tak??
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

podobienstwo figur

Post autor: maise »

Tak, jak podałam. W większym trójkącie dłuższa przyprostokątna ma się do krótszej, tak jak dłuższa przyprostokątna ma się do krótszej w dużym.

Z podanego równania, najpierw oblicz x:
\(\displaystyle{ \frac{x+50}{3,5} = \frac{x}{1,5}\\
\Rightarrow 1,5(x+50)=3,5x}\)


a potem y:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1,5} = \frac{x+25}{y}\\
\Rightarrow xy=1,5(x+25)}\)
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

wyszlo mi ze x=37,5, natomiast y=2,5. dobrze?
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

podobienstwo figur

Post autor: maise »

Dobrze.

Btw skoro mamy obliczyć głębokość na środku basenu, to myślę, że można by to obliczyć w prostszy sposób: \(\displaystyle{ \frac{1,5+3,5}{2}}\).
asia0405
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 18 mar 2009, o 15:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

podobienstwo figur

Post autor: asia0405 »

aha.. no w sumie racja.. dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ