prostokat podzielony na trojkaty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
tadzio89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: tadzio89 »


prostokat jest podzielony na trojkaty o ile jest wieksze pole x od pola y?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: kolanko »

wsk
suma pól trójkątów które mają podstawe na jednym boku, i tych które mają podstawe jako drugi bok , są równe.
Awatar użytkownika
tadzio89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: tadzio89 »

czyli Y+7=5+10+X ?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: kolanko »

Myslalem ze nie zrozumiesz co napisalem do Ciebie bo jak ja to przeczytalem co napisalem to mało nie zesiwiałem
dobrze myslisz dobrze
Awatar użytkownika
tadzio89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: tadzio89 »

ale to chyba jeszcze za malo, zeby rozwiazac to zadanie?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

prostokat podzielony na trojkaty

Post autor: kolanko »

\(\displaystyle{ y+7=15+x}\)
\(\displaystyle{ y=x+8}\)

czyli pole y jest o 8 większe od pola x.
ODPOWIEDZ