Kilka zadań...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kocor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 23 mar 2009, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Kilka zadań...

Post autor: kocor »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
Zadanie nr.1
Powierzchnia prostokątnej działki wynosi 1280 m2. Wymiary tej działki różnią się o 8 m. Jaka jest długość ogrodzenia tej działki?

Zadanie nr.2
W trapezie A,B,C,D o podstawach AB i CD przedłużono ramiona AD i BC tak że przecinają się one w punkcie K. Znajdź odległość |KD| jeżeli |AB|=50cm, |DC|=42cm, |AD|=20cm

Zadanie nr.3
Oblicz pole i obwód sześcianu foremnego wiedząc że różnica między dłuższą i krótszą przekątną wynosi 4cm

Zadanie nr.4
Dany jest trójkąt ABC
a) oblicz wartość stosunku AB/CA
b) wyznacz wartość BC/DC



Zadanie nr.5
Suma pól figur podobnych wynosi 200cm^2. Oblicz pole każdej z tych figur jeżeli stosunek długości odpowiednich bloków wynosi 1:2

Zadanie nr.6
Podstawy trapezu równoramiennego mają długość 14cm i 6cm, a jego obwód wynosi 36cm. Oblicz odległość punktu przecięcia jego przekątnych od dłuższej podstawy.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Kilka zadań...

Post autor: LastSeeds »

1)
\(\displaystyle{ \begin{cases} ab=1280\\ a-b=8,a>b \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ