czworokat
- tadzio89
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
czworokat
w kawadracie ABCD o boku 4cm punkt K jest srodkiem boku AD. punkt M z tego kwadratu jest rownej odlegolosci od boku AD jak i od wierzcholkow B i C. Jakie jest pole czworokata KMCD?
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
czworokat
jeżeli M leży w równej odległości od B i C, to leży na symetralnej BC - wynika stąd, że KMCD jest trapezem. niech KM=x. z tw. Pitagorasa: \(\displaystyle{ (4-x)^2+2^2=x^2}\) czyli \(\displaystyle{ 16-8x+4=0}\) i \(\displaystyle{ x=2,5}\). szukane pole wynosi \(\displaystyle{ \frac{(2,5+4)\cdot 2}{2}=6,5}\)