pole czworokata
- tadzio89
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 11 lis 2008, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
pole czworokata
pole rownolegloboku ABCD jest rowne 26 centymetrow kwadratowych. Punkty K i L leza odpowiednio na bokach AB i CD, tak ze AK:KB = 3:7 , a CL:LD = 1:4. oblicz pole czworokąta ACKL.
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
pole czworokata
Zrób rysunek. oznaczmy AK =3x , KB=7x, CL=y, DL=4y
Pole to jest tak
\(\displaystyle{ 10x \cdot h=26}\)
\(\displaystyle{ 5y \cdot h=26}\)
wychodzi na to ze
\(\displaystyle{ 2x=y}\)
Zakladam ze zle przepisales co trzeba obliczyc. obliczymy pole czworokąta AKCL.
Pole całego równoległoboku minus trójkąty DLA oraz KBC.
Zatem
\(\displaystyle{ 10xh-\frac{1}{2}7xh-\frac{1}{2}8xh=2,5xh}\)
Do reszty dojdziesz bez problemu
zwróć uwage na pierwsze równanie i cos zauwaz.
pozdrawiam
Pole to jest tak
\(\displaystyle{ 10x \cdot h=26}\)
\(\displaystyle{ 5y \cdot h=26}\)
wychodzi na to ze
\(\displaystyle{ 2x=y}\)
Zakladam ze zle przepisales co trzeba obliczyc. obliczymy pole czworokąta AKCL.
Pole całego równoległoboku minus trójkąty DLA oraz KBC.
Zatem
\(\displaystyle{ 10xh-\frac{1}{2}7xh-\frac{1}{2}8xh=2,5xh}\)
Do reszty dojdziesz bez problemu
zwróć uwage na pierwsze równanie i cos zauwaz.
pozdrawiam
- kolanko
- Użytkownik
- Posty: 1905
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łańcut
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 172 razy
pole czworokata
A czego dokladnie nie rozumiesz? zadanie przeciez jest juz skonczone . wystarczy praktycznie przepisac i dopisac jedna malutka linijke ...