3 zadania z trójkątami i optymalizacją...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
irracjonalistka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 154
Rejestracja: 27 lis 2008, o 15:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 4 razy

3 zadania z trójkątami i optymalizacją...

Post autor: irracjonalistka »

Nie potrafię rozwiązywać zadań optymalizacyjnych... proszę więc o pomoc!

1.
Obwód trójkąta równobocznego ABC jest równy 12 cm. Punkty M,N,P należą odpowiednio do boków AB BC i AC tego trójkąta, przy czym AM=BN=CP=x. Zbadaj dla jakich wartości x pole trójkąta MNP będzie najmniejsze.

2. W trójkąt prostokątny o kącie ostrym 30 stopni i przeciwprostokątnej długości 40 cm wpisujemy prostokąty w ten sposób, że jeden bok każdego z tych prostokątów zawiera się w przeciwprostokątnej trójkąta. Zbadaj który z tych prostokątów ma największe pole.

3. Suma długości boku trójkąta i wysokości opuszczonej na ten bok wynosi 100cm. Ile cm powinien mieć bok trójkąta a ile wysokość aby pole tego trójkąta było największe.


Bardzo proszę o pomoc i może jakieś wskazówki, jak za zadania optymalizacyjne się zabierać, bo zawsze się ich boję
ODPOWIEDZ