Witajcie,
Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:
Dany jest prostokąt ABC, którego boki mają długość xi y. Punk S jest punktem przecięcia się przekątnych prostokąta.
a) Wykaż, że pole trójkąta ASD jest cztery razy mniejsze od pola prostokąta ABCD.
b) Wiedząc dodatkowo, że\(\displaystyle{ P_{ASD}= 15cm ^{2}}\) i \(\displaystyle{ | \sphericalangle ASD|=30}\)°, oblicz pole kwadratu, którego bok ma długość (x+y),
Rys.:
Bardzo dziękuje za pomoc.
Trójkąt cztery razy mniejszy od prostokąta. Wykaż i oblicz
- Wooler
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 16 razy
Trójkąt cztery razy mniejszy od prostokąta. Wykaż i oblicz
\(\displaystyle{ a)}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{ \frac{1}{2} \cdot x \cdot \frac{1}{2} \cdot y }{x \cdot y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{ \frac{1}{4} \cdot x \cdot y }{x \cdot y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{ \frac{1}{2} \cdot x \cdot \frac{1}{2} \cdot y }{x \cdot y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{ \frac{1}{4} \cdot x \cdot y }{x \cdot y}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ P_{trojkata} }{ P_{prostokata} }= \frac{1}{4}}\)