Kąty w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Susanna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Kąty w okręgu

Post autor: Susanna »

Oblicz miare kąta α. Chodzi mi o wytłumaczenie na podstawie jakiego twierdzenia miara ta wynosi...stopni.

Rysunek w linku
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Kąty w okręgu

Post autor: Chromosom »

Kąty współliniowe sumują się do 180 stopni. Trójkąt ten jest równoramienny, bo ma dwa boki długości r. Jeden z jego kątów wynosi \(\displaystyle{ 60+\alpha}\), drugi 40 (rozpatrujemy drugi z trójkątów), trzeci \(\displaystyle{ 80-\alpha}\) (liczymy, ile "brakuje" do 180 stopni). W trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie są tej samej miary, więc \(\displaystyle{ 80-\alpha=40}\), \(\displaystyle{ \alpha=40}\).
ODPOWIEDZ