długość przekątnej sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
długość przekątnej sześcianu
Dla sześcianu o boku a z twierdzenia Pitagorasa otrzymujesz:
\(\displaystyle{ d =\sqrt{a^2 + (a\sqrt{2})^2}}\)
\(\displaystyle{ d =a\sqrt{3}}\)
(Tak przy okazji warto zapamiętać ten wzór)
Stąd dla a = 5
\(\displaystyle{ d = 5\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ d =\sqrt{a^2 + (a\sqrt{2})^2}}\)
\(\displaystyle{ d =a\sqrt{3}}\)
(Tak przy okazji warto zapamiętać ten wzór)
Stąd dla a = 5
\(\displaystyle{ d = 5\sqrt{3}}\)
Pozdrawiam