zadania z planimetrii

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
madziniak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 21 mar 2009, o 12:20
Płeć: Kobieta

zadania z planimetrii

Post autor: madziniak »

Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tych trzech zadań:

Zadanie 1

Dany jest trójkąt równoramienny ABC (|AC|=|BC|), w którym podstawa ABma długość 4, zaś wysokość CD równa się 6. Na ramieniu AC, jako na średnicy,zakreślono półokrąg. Punkty przecięcia półokręgu z podstawą i z ramieniem utworzyły odcinek DE. Obliczyć pole otrzymanego czworokąta ADEC, wpisanego w półokrąg.

Zadanie 2

Wokrąg wpisano trójkąt ABC i przez wierzchołekA poprowadzono styczną do okręgu aż do przecięcia z przedłużeniem boku BC w punkcie D.Z wierzchołków B i C opuszczono proste prostopadłe do stycznej, przy czym mniejszaz nich jest równa 6. Wiedzą, że |BC|=5 i |AD|=5 sqrt{6} , obliczyć pole trapezu utworzonego przez te proste prostopadłe, bok BC i odcinek stycznej.

Zadanie 3

W trapezie prostokątnym, którego wysokość jest równa h, na boku nieprostopadłym do podstawy jako na średnicy opisano koło. Okazałosię, że to kołojest styczne do przeciwległego boku prostopadłego trapezu. Oblicz pole trójkąta prostokątnego, w którym przyprostokątne są równe podstawom danego trapezu.
ODPOWIEDZ