oblicz pole części wspólnej

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
batomski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz pole części wspólnej

Post autor: batomski »

mam takie zadanko i gdzies robie chyba błąd bo nie mogę dojść do rozwiązania.

Na dwóch przeciwległych bokach kwadratu o boku 5 zbudowano trójkąty równoboczne skierowane w głab kwadratu. Oblicz pole częsci wspolnej trójkątów.
purplerose91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 18 mar 2009, o 21:21
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz pole części wspólnej

Post autor: purplerose91 »

kwadrat ABCD, trójkąty równoboczne ABm i CDK. część wspólna to romb KLMN. obliczasz odległość wierzchołka M od boku AB: \(\displaystyle{ \frac{5}{2}\sqrt{3}}\). obliczasz odległość wierzchołka K od boku AB: \(\displaystyle{ 5-\frac{5}{2}\sqrt{3}}\). obliczasz długość przekątnej KM: \(\displaystyle{ \frac{5}{2}\sqrt{3}-(5-\frac{5}{2}\sqrt{3})}\). długość drugiej przekątnej rombu obliczasz z zależności trójkąta lub sin, cos
batomski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 10 gru 2007, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz pole części wspólnej

Post autor: batomski »

jak obliczyles odleglosc wierzcholka M od boku AB ??
purplerose91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 18 mar 2009, o 21:21
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

oblicz pole części wspólnej

Post autor: purplerose91 »

obliczyłaś;] to wysokość trójkąta równobocznego o boku 5
ODPOWIEDZ